п'ятниця, 29.03.2024

Відзавтра почнуть діяти обмеження на безкоштовне використання пластикових пакетів

index_copy_copy10 грудня 2021 року починають діяти перші обмеження на безкоштовне використання пластикових пакетів, передбачені Законом України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» №1489-IX.

Закон №1489-IX передбачає введення обмежень у три етапи.

На першому етапі, реалізація якого починається завтра, 10 грудня, у магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг буде заборонено безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Заборона не торкнеться біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипких продуктів та льоду.

За безоплатне розповсюдження пластикових пакетів порушникам загрожують штрафи від 1700 до 3400 гривень, а за повторне порушення сума штрафу становитиме від 3400 до 8500 гривень. Найвищий штраф за розповсюдження пакетів передбачено для суб'єктів господарювання – від 17 тисяч до 34 тисяч гривень, який почне застосовуватися з березня 2022 року. Перевірятиме дотримання виконання закону Держспоживслужба, яка складатиме протоколи і відправлятиме їх до суду.

Період адаптації перед набуттям чинності забороною використання пластикових пакетів для торгових мереж триватиме дев'ять місяців і закінчиться в березні 2022 року.

Другий етап розпочнеться з березня 2022 року і передбачатиме заборону використання тонких, надтонких та оксорозкладних пластикових пакети. Як виняток, їх можна буде використовувати лише для пакування риби, м'яса, сипких продуктів, льоду.

Пакети з більш грубого пластику можна буде тільки продавати, а не роздавати безкоштовно.

Відповідно до Закону №1489-IX роздрібні ціни на пластикові пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Так, за пакет без ручок і без бічних складок українцям доведеться заплатити 2 гривні, за пакет без ручок з бічними складками – 2,50 гривень, за пакет з ручками і з бічними складками – 3 гривні. Під заборону не потрапляють щільні пакети, які можна використовувати кілька разів.

Третій етап втілення закону почнеться з 1 січня 2023 року. Під забороною буде використання всіх пакетів до 50 мікрометрів, навіть тих, які зараз будуть використовуватися як первинна тара (для риби, м’яса, сипучих круп).

Як альтернатива передбачається використання біорозкладних пакетів, які виготовляють з крохмалю або целюлози.

Згідно статистики, яку навів заступник міністра довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, кожен українець використовує 500 пластикових пакетів щороку. У більшості випадків кожен пакет використовується лише один раз.

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт