четвер, 28.03.2024

Використання електронних платежів LiqPay - ГУ ДФС у м. Києві

20 грудня 2018 року ГУ ДФС у м. Києві видала індивідуальну податкову консультацію №5313/ІПК/26-15-13-06-09, згідно якої проведення розрахунків платниками єдиного податку через електронні платіжні системи, зокрема LiqРау, є такими, що порушує дозволену форму розрахунків на спрощеній системі оподаткування (не відноситься до готівкової та/або безготівкової форми).

На думку ГУ ДФС у м. Києві, здійснення розрахунків через електронні платіжні системи прирівнюється до використання електронних грошей, які: використовуються як засіб здійснення платежів, приймаються обмеженим колом осіб, надаються емітентом в обмін на кошти у готівковій або безготівковій формі і відповідно до законів України не є грошовими коштами (лист НБУ від 07.02.2014 року № 25-109/5294).

Таким чином, проведення розрахунків через електронні платіжні системи, зокрема LiqРау, є порушенням умов перебування на спрощеній системі оподаткування. Отже, відповідно до п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, зокрема у разі застосування іншого способу розрахунків, ніж зазначені у п. 291.6 ПКУ, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків.

Окрім того, вказані фізичні особи - підприємці в податковій декларації платника єдиного податку додатково повинні відобразити окремо доходи, отримані від здійснення операцій, які не дають права на застосовування спрощеної системи оподаткування, та застосувати до них ставку єдиного податку в розмірі 15% (п.п. 3 п. 293.4 ПКУ).

Звісно, це поки що є позицією виключно ГУ ДФС у м. Києві, яка не має загального характеру, а є індивідуальною податковою консультацією, що має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

 

Пошук на сайті

Вхід на сайт